2012. december 29., szombat

Hidegvérrel

Truman Capote - Hidegvérrel




Egy újabb könyv kipipálva a listáról, ezúttal Truman Capote regényét olvastam el. A könyv egy, a keletkezése idején hatalmas felhördülést keltő gyilkosságot dolgoz fel: 1959 végén egy tipikus "unalmas" amerikai kisvárosban szó szerint kiírtottak egy családot.Akkoriban nagyban tartott az "aranykor", az emberek még bíztak egymásban, nem zárták a bejárati ajtót, öröm, boldogság, happyness. Nos, ebbe rondít bele két korábbi elítélt, akik azt a fülest kapták, hogy a Clutter házban egy rakás pénzt találhatnak. Sajnos nem tudták, hogy a családfő csekkfüzetet használt, kb. 50 dollár készpénz volt az egész házban. Az már sose derül ki, miért nem hagyták el a házat, mikor kiderült, hogy szinte semmit nem fognak onnan elvinni - lemészárolták a négyfős családot. Dick és Perry, a két elkövető ezután pár hónapig kóborol, nyaralgat, de végülis elfogják őket, és fel is akasztják őket.
Ennyiről szól a könyv, és nekem eléggé nyögvenyelős volt. Lehet azért, mert már sajnos nem okoz akkora felháborodást egy család kiírtása, mint 50 évvel ezelőtt, lehet azért, mert Capote regénye túúúúl részletes. Még azt is leírja, hogy a főúton két girhes macska mászkál éjszakánként, és a kocsik első lökhárítójára akadt madarakat eszik meg. Nekem ez már túl részletes. 
Bár nem szoktam ilyet mondani, de a könyv helyett inkább ajánlom a belőle készült filmet. Két nagyon jó megfilmesítést is megemlítenék: a Hidegvérrel című filmet, főszerepben Eric "Juliatestvére" Roberts és Anthony "Greendoki" Edwards. Nyomasztó film, de nagyon hűen követi a könyvet. 
A másik film a Capote címet viseli, főszerepben Philip Seymour Hoffman - ez inkább Capote-ra fókuszál, és itt ugyanaz a "szájbarágós" stílus érvényesül, mint magában a könyvben.
Az első filmet azoknak ajánlom, akik a könyvre kíváncsiak, a másodikat azoknak, akiket érdekel az író is. 

Végső kritika: jó-jó a könyv, de nem az igazi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése