2012. december 17., hétfő

A hobbit

Ezzel a filmmel az az egyetlen gond, hogy a Gyűrűk ura után mutatták be. Előtte kellett volna. Akkor filmtörténelmet írt volna, így most csak matiné lesz belőle. Kár érte.
Mint mindenki, annak idején én is ámulva néztem a Gyűrűk urát, Peter Jackson minden díjat elvitt vele megérdemelten. Tudni kell róla, hogy őrült nagy Tolkien rajongó, ezért minden követ megmozgatott, hogy elkészíthesse a Gyűrűk ura előzményét, A hobbitot. Nemes terv, bár nagyon botor. A gyűrűk ura egy nagyon hosszú regény volt, míg A hobbit néhány száz oldal. És A Gyűrűk ura a mérce. Amit nem sikerült átugrani sem technikában, sem dramaturgiában. Ráadásul a projektet utolérte a Star Wars-betegség: minél több pénzt akarnak keresni vele a producerek, ezért a tervezett két film helyett három lesz belőle. És a mennyiség ugye mindig a minőség rovására megy.
A film jól indul: a törpkirályság fénykorába csöppenünk bele, lenyűgöző a látvány, tisztára, mint a Gyűrűk ura, aztán természetesen a törpkirályság elbukik, egy csúnya, rossz sárkány elpusztítja, a tündék pedig most nem voltak olyan rendik, mint általában, és nem segítettek, ezért a törpök hangyányit berágtak rájuk. A törpherceg száműzetésbe megy, a törpök hontalanok lesznek (kísértetiesen hasonlít a Gyűrűk ura első részére, ugye, naná, ezt is Tolkien írta, miért várunk mást?). Aztán megérkezünk a megyébe, ahol békésen zajlik az élet, mígnem Zsákos Bilbóhoz betoppan Gandalf, és jó néhány törp, akik kieszik az éléskamráját, lelakják a házát, és megkérik rá, hogy segítsen nekik visszaszerezni királyságukat. Bilbó elsőre rosszul lesz a gondolattól is, és nemet mond, majd persze meggondolja magát, és csatlakozik a kis csapathoz. És a kalandok elkezdődnek..
Na most a probléma az, hogy a kalandok nagyon lassan kezdőnek el, van egy óra, amit simán át lehetett volna ugorni, mert csak arról szól, hogy a törpök búsan énekelnek, boronganak, esznek, isznak stb. Ami egy tévéfilmben nagyon jól néz ki, de könyörgöm, ez a Gyűrűk ura előzménye, ne fárasszanak már a nyavalygással, I need action!  És mikor végre beindul a buli, az is elég halovány: van egy nagy orkunk, akinek problémája van a törpherceggel, és van néhány koboldunk, akiknek fogalmam sincs mi a gondjuk a törpökkel, de mindegy is. Szóval, elég sovány a történet, amiért az sem vigasztal, hogy Völgyzugoly továbbra is ugyanolyan szép, mint korábban volt. A technikával még meg lehetett volna menteni a dramaturgiai hibákat, de sajnos azt kell mondjam, hogy az Avatárt nem sikerült letaszítani a trónról.
Összességében egy nagyon szerethető kis film lett, de a Gyűrűk urától sajnos messze van. A szereposztás kiváló: Martin Freeman (dr.Watson a Sherlockból - hozzám hasonló függőknek itt említeném meg, hogy az eredeti angolban a sárkány hangja pedig Sherlcok Holmes, vagyis Benedict Camberbatch volt) nagyon jó választás volt, élettel tölti meg Zsákos Bilbó karakterét, Gandalf (Sir Ian McKellen) semmit sem változott, ugyanolyan jó, mint a Gyűrűk urában volt, néhány jelenet erejéig láthatjuk a régi ismerősöket: Cate Blanchett (Galadriel), Hugo Weawing (Elrond), Christopher Lee (Szarumán), Ian Holm (az idős Zsákos Bilbó), Elijah Wood (Frodo) nem okoz csalódást. És Andy Serkis Gollam szerepében lubickol, nem is értem, miért nem jelölték egyetlen díjra sem. A törpherceg, Tölgypajzsos Thorin szerepében Richard Armitage nagyon jó, biztosan sokat fogunk még hallani róla.
Nos, ami engem illet, biztosan meg fogom nézni a következő két részt is, de kizárólag DVD-n, még egyszer nem fog becsalogatni a moziba Peter Jackson A hobbittal. És szerintem nem csak én vagyok ezzel így, és ezen nem változtat az sem, hogy a film minden bevételi rekordot megdöntött. Mert a pénzzel nem lehet ellensúlyozni azt, hogy egy legenda véget ért..
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése