2013. december 15., vasárnap

Ugron Zsolna: Erdélyi mennyegző


1608-ban fényes menyegzőt ülnek a kincses Kolozsvárban. A nagyságos fejeledelem, a tündöklően fiatal és népszerű tündérkirályfi: Báthory Gábor egyetlen húgát adja nőül Bánffy Déneshez. Az ifiasszony igazi Báthory: szenvedélyes, büszke, úrhatnám, szeszélyes. Esze legkisebb ágában nem volt hozzámenni a nála sokkal idősebb nemeshez, de nem volt választása, politikai okokból kénytelen volt kezét nyújtani a kiszemelt férjnek. Holott szíve minden rezdülése Esterházy Miklóshoz köti, aki sajnos rangban nem ér fel a Báthory-sajrhoz, ezért hiába mindkét fél  hajlandósága, egy szép szerelemmel rövidebb lesz a világ.
Báthory Anna a fejeledelem udvarának tündöklő csillaga lesz (a férjjel békében hagyják egymást, jobb ez így mindenkinek), azonban szállnak az évek, foszlik a tündérmese fátyla, lassan, de biztosan romlásba viszi a Báthory uralom a három részre szakadt Erdélyt, háborúk, politikai intrikák zilálják a hétköznapokat. Báthory Anna szerelmi bánatára szerelem kell, azonban hiába minden, nem tudja feledni Esterházyt. Pedig második férjével, Jósika Zsigmonddal (akihez bátyja akarata ellenére megy hozzá) kezdetben szépen élnek, megszületik a fiúk, Gáborka. Azonban a Báthory vér erősebb, az a dinasztia uralomra és önpusztításra született, ezért hiába minden jó szó, a kínai udvarmesternő, Lin minden furfangja, ez a házassági kötelék is az enyészeté lesz.
Aztán megölik Báthory Gábort, új fejedelmet választanak a rendek, aki gyűlöli Annát (miért? hát azért, mert megsértette a kedves feleségét, és egyébként is, Báthory), megtesz mindent, hogy tönkretegye az életét: kiforgatja a vagyonából, még az országból is elűzi. Vajon lelhet-e megnyugvást a sárkányos dinasztia utolsó sarja a történelem viharai között?
Ugron Zsolna első könyvét, az Úrilányok Erdélyben imádtam. A második, a Szerelemféltők nagyon nem tetszett, ennek ellenére kíváncsian vártam ezt a történelmi regényt (ami egy sorozatnak az első része). Nos, nem csalódtam, a könyv olvasmányos, szórakoztató, külön élmény olvasni a 17. századi stílusban megírt sorokat. Azonban az igazi erő és szenvedély hiányzik belőle, Báthory Anna alakjában sokkal több réteg volt, ami nem került kibontásra, nem tud teljes mértékben magával ragadni a könyv. Ennek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom, kiváló szórakozást nyújt.
Minőségi lektűr, érdemes elolvasni, én már alig várom a folytatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése