2013. március 2., szombat

Trója

"Férfiuról szólj nékem, Múzsa, ki sokfele bolygott s hosszan hányódott,
földúlván szentfalu Tróját, sok nép városait, s eszejárását kitanulta,
s tengeren
is sok erős gyötrelmet tűrt a szivében, menteni vágyva saját lelkét, társak hazatértét"
Lássuk, mennyire volt hű Homéroszhoz Wolfgang Petersen:
Kezdjük a férfiakkal: itt van nekünk Brad Pitt, aki valóban úgy néz ki, mint egy félisten, de utoljára a Harcosok klubjában és a 12 majomban láttam tőle színészi teljesítményt (na jó, a Becstelen Brigantikban sem volt rossz), azóta főleg Angelina Jolie mellett mosolyog a vörös szőnyegen és a bulvárlapok címlapján. Aztán Eric Bana, aki a nálunk forgatott Münchenben sem volt túl meggyőző, a Hulkot nem voltam hajlandó megnézni, A másik Boleyn lányt viszont sajnos láttam (pedig kedvenc húgom mondta, hogy ne nézzem meg, mert nem érdemes, de én nem hallgattam rá..), és még mindig nem hevertem ki a megrázkódtatást. Jól néz ki oké, de színészi mélység nem sok van benne. És persze Orlando Bloom, kedvenc Legolasunk, és Will Turnerunk. Nos, ő nem rossz színész, de annyira nem is jó, szerintem totál közepes, akinek egyszerűen szerencséje volt (bár a Mennyei királyságban meglepően jó volt).
A szavakról szólván: nem sokat beszélnek a filmben, de azt is minek. A forgatókönyv kábé egy közepes tévéfilm szintjén mozog (pedig lett volna honnan meríteni, ugye..), üres frázisok puffognak, hősi korhoz nem túl hűen szövegezve.
Nézzük körül a  fedélzeten tartózkodó múzsák körében:  Erato erősen jelen van, Kalliopé és Kleio biztos elment shoppingolni, Terpszikhoré biztos a szombat esti lázban ropja, a többiek sem csókolták homlokon a forgatókönyvírót az biztos. 
A bolyongás nem sikerült túl hosszasra, viszont a görög hajóhad szépen megkomponált CGI effektek közepette érkezik Trója falai alá, ez tetszetős a szemnek.
A feldúlás nagyon jól sikerült, epikusan hull hamvába Trója városa.
Az eposzból végülis csak az istenek maradtak ki, az irodalmi mélység és az eposzi jelzők. Viszont ha elfelejtjük a klasszikus művet, viszonylag jól szórakozhatunk a filmen.
Spárta és Trója hosszú harcok után éppen békül, amit ifjabb az trójai herceg, Párisz (Orlando Bloom kellőképpen naiv hősszerelmes) hangyányit túlzásba visz: magával viszi a spártai király feleségét, Helenét (Diane Kruger egy szőke modell, semmi több), amiért nem meglepő módon a spártai király, Meneláosz mérges lesz, és bátyját, Agamemnont (Brian Cox mindenkit lemos a vászonról), megkéri, vezesse a görögöket Trója falai alá, hogy visszaszerezze az asszonyt. És a háború elkezdődik..
A film nagy részében Brad Pittet és Eric Banát csodálhatjuk lenge öltözetben, ami nem baj (lányból vagyok én is, ugye..), de azért egy idő után önmagában unalmas. A csatajelenetek valóban impozánsak, a látványra nem lehet panasz. Viszont a jelmez és díszlettervezőt egyszerűen nem értem: egy videojáték szereplőinek öltöztetik be a görög hősöket, miközben hihetetlen mennyiségű infó áll rendelkezésre arról a korról, ennél már csak a trójaiak kéksége zavaróbb.
Brad Pitt hozza, amit elvártak tőle: istenien néz ki, hősiesen vívja a csatákat, beleadott mindent, ami tőle telt, tényleg. Eric Bana viszont nem túl méltó ellenfél, erősen szenved nagyon egysíkú szerepében. Orlando Bloom közepes, Peter O'Toole-t öröm volt látni (aki még nem látta az Arábiai Lawrence-t, sürgősen nézze meg!).
Összességében látványos akciófilm ez, jó sok hősi mázzal leöntve. Egyszer meg lehet nézni.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése