2013. január 13., vasárnap

Vampyri

Már régóta érlelődik bennem egy vámpíros bejegyzés, erre megelőz a nővérem. Jellemző. No mind1, így is megírom :)
A fáma szerint, fél órával azután, hogy feltalálták a mozgóképet, feltalálták a szexfilmet is. Most nem erre indulunk el, csak gondoltam érdekességként megosztom veletek ;)
Szóval ahogy tezsvérem korábbi bejegyzéséből látható, a vámpíros történet a Nosferatuval kezdődött:


Még mindig fekete-fehérben nyomulva, Lugosi Béla nagy benyomást tett az egész vámpír-Drakula bizniszre:


Ugye kis hazánk szülötte, borzalmasan erős akcentussal, nagy, pátoszos mozdulatokkal. Tőle ered a "klasszikus" vámpír felszerelés: fehér ing, fekete nadrág, kívül fekete-belül piros nagy galléros köpeny, a legendás "Áj nevör drink....vájn".
Bevonva az írott médiát is, meg kell emlékeznünk Bram Stoker nagy klasszikusáról, a Drakula gróf válogatott rémtetteiről, amit én is elolvastam, és nekem tetszett. Nem egy csehovi mélységű mű, de a maga korában biztos nagy felháborodást keltett az "erotikus" bejegyzésekkel.
Bélánk halála után elég sokáig pangott a piac, nem sok megemlítésre érdemes megfilmesítés-könyv történt. A sátánista mellékszálat kihagynám, az nem az én világom.
A következő film, amit a témához kötnék, az a '60-as évek végéről származik, A vámpírok bálja című vígjáték az éppen fénykorát élő Roman Polanski rendezésében és főszereplésével helyes kis fricskát mutatott a műfajnak. 


Ezután megint évtizedekig várni kellett, hogy minőségi filmet/könyvet találjunk a témában. Ámde jöttek a 90-es évek, amik a legjobbak voltak szerintem, és itt aztán megindult a dömping.
Könyvek közül kiemelném Anne Rice: Interjú a vámpírral c. könyvét, amiből egy szerintem egész jó filmet készítettek, többek között Brad Pitt, Antonio Banderas, Tom Cruise főszereplésével. Mellesleg pont Tom volt az, aki a legbénább volt szerintem a filmben. Ide kívánkozik egy kis érdekesség: a Claudiát játszó gyermek Kirsten Dunst és Brad Pitt csókjelenete (?), ami hatalmas felháborodást váltott ki a legendásan prűd Amerikában. Ímhol a botrányos rész, a legutolsó másodpercnél:


(Azért itt jegyezném meg, hogy Amerika közismerten a legnagyobb pornó-gyártó nemzet, és itt hisztikélnek ilyeneken. Mindegy.)
A filmhez íródott egy nagyon jó album, aminek - ki hinné - Interview with the vampire a címe, és a Guns'n'Roses követte el rajta a Sympathy for the Devil-t. 

Szintén a '90-es években készült az Ed Wood, ami ugyan a legendásan gagyi rendezőről szól (Johnny Depp játssza, szokás szerint csodálatosan), de Martin Landau zseniális előadásában szerepel Béla barátunk is.


Kedvenc évtizedem terméke az egyik régi kedvenc sorozatom, a Buffy, a vámpírok réme (ezt megelőzte egy ugyanilyen című film is, de azt inkább hagyjuk). Tinilány, vámpírok, mindenfajta rémek, szerelem, szakítás, világvége, rengeteg humor. 


Eme sorozat egyik mellékszereplőjéből készült egy másik, általam nagyon szeretett sorozat, az Angel, David Boreanazzal, aki jelenleg a Bones-ban  - Doktor Csont - nyomja. 


Az egyik legjobb Drakula-megfilmesítést is a '90-es éveknek köszönhetjük: Francis Ford Coppola rendezésében, Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder és Sir Anthony Hopkins főszereplésével. A létező legjobb feldolgozás szerény személyem szerint, és határozottan eredeti nyelven ajánlom megnézni, mert az akcentusok magyarul visszaadhatatlanok sajnos. Gary Oldman kacagása a trailer végén zseniális.


Ezután sokáig néma csönd, majd következett a Twillight. Tudjátok, Edward, Jacob, Bella. Vámpír, vérfarkas, szerelem blablabla. Meg kell mondjam, a filmek nagyon gagyik, az egyetlen jó dolog benne a félmeztelen Jacob ;) 


A könyvek viszont nagyon jól meg vannak írva, benne van a mindent elsöprő szerelem, a szakítással járó szívfájdalom. Megéri elolvasni. Sőt, szinte kötelező :)

Ennek hozadéka az általam nagyon imádott Vampies suck című csoda, aminek nem is tudom a magyar címét, de a lényege, hogy agyonfikázza a Twillight-filmek kliséit. Aki látta a Twillight-ot, nézze meg ezt is, mert naggyon jó!


Még két vámpíros sorozat kiabál megemlítés után: True Blood és The Vampire Diaries. A True Blood-ot én csak vámpíros-kefélősnek nevezem, mert kb. erről szól: szex, vámpírok, déli akcentus, tündérek, V-függők. Nagyon jó sorozat, csak ajánlani tudom! Hogy egy jó indokot mondjak: Alexander Skarsgaard.


Az egyik legjobb rapper, Snoop Dogg is imádja Sookie-t:


A főcímdal pedig egészen egyszerűen zseniális:


A Vámpírnaplók is keményen eyecandy faktorral dolgozik:


A mostani filmek közül egyértelműen a Hotel Transsylvania-t ajánlom, behalás:



Nos, remélem sikerült kellően körbejárnom a vámpíros témát :) Jó szórakozást :)





1 megjegyzés:

  1. Naná, hogy nem bírom ki komment nélkül: Gary Oldman tényleg a legjobb Drakula (bocs, Béla!), egy nagyon jó művészfilmet még muszáj megemlítenem: A vámpír árnyéka Willem Defoe-val a főszerepben egy meg nem értett remekmű.
    A vámpírok bálja musicalban jobb, mint filmen, Az interjú a vámpírral c. filmet utáltam, nagyon művi, a könyvet el sem olvastam. Vámpíros sorozatot sem nézek, bár a True Blood egy ideig tetszett, de szerintem már túlpörgették. Az Alkonyat filmeket még csak minősíteni sem vagyok hajlandó, de a könyvek tényleg jók. Jót vámpírkodtál!

    VálaszTörlés