2013. január 14., hétfő

A szégyentelen

Ez egy szégyentelenül jó film!
Egyébként nagyon utáltam nézni, mert hihetetlenül brutális, amit kizárólag művészi eszközökkel ér el (vagyis nem vernek agyon senkit, nincs tényleges erőszak, de olyan hangulatot teremt, amitől rosszul érzi magát az ember).
Adva vagyon egy 30-as new yorki yuppie, akinek hihetetlenül üres a felszínen sikeres élete. Jó munkája van, szép lakása, mégis borzalmas boldogtalan. Miért? Mert magányos, nagyon. Pornófüggő, prostikat fizet, halálra unja magát. Minden érzelmet kizár az életéből, az egyetlen hugával való kapcsolata sem túl mélyenszántó: amikor bajban van a hugica kifizeti az adósságait, engedi, hogy nála lakjon, de a problémáira nem kíváncsi. Aztán a húga öngyilkosságot kísérel meg, amin teljesen kiborul, rájön, hogy semmit sem ér az élete, ideje változtatni a dolgokon. 
Michael Fassbender bevállalós fiú, van ebben a filmben fiúval, lánnyal, két lánnyal, de nem ez az érdekes, hanem az, hogy a kamera az arcát mutatja, miközben zajlanak az események, és mit látunk? Ürességet, csömört, reménytelenséget. Amikor pedig a film végén pusztán arcjátékkal bemutatja, hogy van remény (a metrón néz hosszan egy lányt), hát az valami hihetetlen. Na erre szoktam mondani, hogy egy jó filmhez alapvetően három dolog kell: egy jó forgatókönyv, egy jó rendező és egy jó főszereplő. Ezek itt most adottak voltak, a film ezért nagyon üt.
Carey Mulligan a hugica szerepében zseniális, amikor a New York, New York című dalt énekli teljesen reményvesztetten, nemcsak Fassbender sírt a filmben, hanem én is. Márpedig én nem vagyok egy sírós típus, nehéz meghatni, vagyis nem egy hétköznapi színésznőcskéről van szó. Egy lecsúszott énekesnőt alakít, akinek szintén a bátyja az egyetlen, akihez érzelmi kapocs fűzi, ő is lefekszik fűvel-fával (úgy látszik, ez családi vonás), és ő is az igazi érzelmeket keresi, amit persze a felszínes kapcsolatokban nem talál meg.
A film a nagyvárosi élet elidegenedett, kiüresedett életformáját mutatja be, brutális őszinteséggel. Kegyetlenül jó film!
Művészfilm, ínyenceknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése