2012. október 6., szombat

Sandro Monetti: Colin Firth - Aki a király hangján szólt

Hidegen hagynak a filmsztárok. Nem érdekel hogy kivel vannak, hol és hányszor. A cirkuszok, botrányok sem érdekelnek, ahogy a (talmi) csillogás is taszít, ami körülveszi őket. 
A jó színészeket viszont szeretem. És Colin Firth az. Egy jó színész. Nem zseni (és ezt tudja is magáról, ritka az ilyen!), de egy megbízható, korrekt színész, aki egy bizonyos szerepkört (a művelt, jólnevelt angol arisztokratát) tökélyre fejlesztett. Nincsenek magánéleti botrányai, híres filmszínész létére (direkt nem írtam sztárt!) teljesen kispolgári életet él. Ilyen is van. Sok felfújt hólyag példát vehetne róla..
2011-ben ért a csúcsra: megkapta az Oscar-díjat A király beszéde című film főszerepéért. Méltán. 
Imádtam a filmet:
Igazán híressé a Büszkeség és balítélet című Jane Austen regény tévéváltozata tette. Óriási poén volt, hogy a Bridget Jones naplója című filmben is Mr. Darcynak hívták. Igazából szerelem, Szerelmes Shakespeare, Mamma Mia!.. jó filmekben jó alakítások. Na persze voltak bukások is, de hát azokra ki emlékszik..
Az én kedvenc Colin Firth filmem mégsem egy megafilm, hanem Az egyedülálló férfi. Egy homoszexuális egyetemi professzort játszik benne, akire rátalál a szerelem, de egy baleset mindent megváltoztat. Egy lírai művészfilm (a manapság annyira trendi ágyjelenetek nélkül!), amelyet Colin Firth és Julianne Moore játéka tesz felejthetetlenné. Amikor telefonon elmondják neki, hogy meghalt a szerelme, a hideg futkosott a hátamon attól, amit művelt a jelenetben. Az ilyen pillanatokért érdemes filmeket nézni, tényleg.
Tudtátok, hogy több évet élt Kanadában farmerként a feleségével és a fiával, mert úgy döntött, hogy a család fontosabb, mint a színészi karrier? Aztán szerencsénkre rájött, hogy mégsem..
És ami a legszimpatikusabb benne: a jószolgálati munkája. Volt kitől örökölnie, az édesanyja évtizedek óta karitatív  munkát végez. Úgy támogat ügyeket, hogy nem turnézik vele a médiában, csak csendben teszi a dolgát. Így is kell!
Ja, hogy a könyvről is kéne valamit mondanom. Felesleges pazarolni rá a karaktereket. Silány fércmű, egy hollywoodi újságíró írta, összegereblyézett egy csomó forgatási sztorit, kicsit kiszínezve leírta, amit úgyis mindenki tud. Colin többet érdemel ennél!
Én részemről már el is felejtettem ezt a lényegtelen papírhalmazt, és begyűjtöttem a Büszkeség és balítéletet, mert most már tényleg ideje megnézni..




2 megjegyzés:

  1. Tetszettek az A király beszéde könyv kapcsán írt gondolataid-véleményed (egyet is értek velük), de ezzel a bekezdéssel mégis muszáj vitatkoznom:

    "Tudtátok, hogy több évet élt Kanadában farmerként a feleségével és a fiával, mert úgy döntött, hogy a család fontosabb, mint a színészi karrier?"

    Csak a pontosság kedvéért: Colin Firth NEM a feleségével élt Kanadában, NEM farmerként dolgozott, NEM CSAK a fiával, hanem 3 gyerekkel éltek együtt, és NEM azért, mert a család esetleg fontosabb lett volna számára, hanem mert - na, egyszerűbb, ha elolvasod a sztorit itt:
    http://www.colinfirth.extra.hu/oldalak/eletrajzok/colin_firth_03.html

    Amúgy gratula a blogodhoz!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a sztorira!
      Örülök, hogy tetszik a blog!

      Törlés