2012. október 21., vasárnap

Hahner Péter: A Vadnyugat

A Vadnyugat. Mi jut róla eszünkbe először?


Másodszor?
John Wayne-t ki ne hagyjuk, mert még a végén megharagszik, és aztán lesz nemulass!
Hát, így nőttünk fel: kőkemény, de tiszta szívű cowboyok, vad indiánok, tesztoszteron a köbön, bölények, lovas vágták. Faltuk a filmeket, a hősöket, sírtunk értük, száguldottunk velük a prérin, remegtünk értük a pisztolypárbajok során.
Aztán felnőttünk (már aki, én örök gyereknek tartom magam), és feltettük magunknak a kérdést: tényleg ilyen volt a Vadnyugat? Természetesen nem, de akkor mégis mi volt a valóság?
Erre a kérdésre próbál választ adni Hahner Péter (történész a 100 történelmi tévhit és az újabb 100 történelmi tévhit írója), új könyvében közérthető stílusban. 
Sok legendát tipor sárba: 
- Custer nem volt hős, Little Bighornnál azért halt meg, mert rémesen rossz vezető volt, és belerohant az indiánokba, esélye sem volt a túlerővel szemben
- Geronimo, a félelmetes apacs vezér élete utolsó évtizedeiben békésen élt egy indián rezervátumban
- az Alamo védői nem voltak hősök, hanem egyszerűen tévedtek: úgy tudták, hogy jön a felmentő sereg, de nem jött..
- a legendás Pony Expressz csupán 1860.  április 3-tól 1861. október 26-ig létezett (egy kis gasztro ezzel kapcsolatban: egyesek szerint a doughnut nevű lyukas sütit a szolgálat elsőként lóra pattanó alkalmazottjának, Johnny Frynak készítette egy rajongó lány, hogy vágtatás közben az ujjára húzhassa, és így ehesse meg)
- Billy, a Kölyök csupán néhány embert ölt, azt sem direkt
- Wyatt Earp csupán néhány évig volt a törvény embere, egyébként sikeres üzletember volt (az 1910-es években ellátogatott Hollywoodba, néhány westernfilm forgatására, ott találkozott egy Marion Morrison nevű fiatal színésszel, aki később felvette a John Wayne nevet..)
- Crazy Horse nagy harcos volt, de finom szólva is komoly problémái voltak a nőkkel (a legsúlyosabb sérülését akkor szerezte, amikor egy másik indián főnök feleségét elcsábította, és a főnök elment az asszonyért..)
- Ülő Bika inkább szellemi vezér volt, mint harcos
Stb, stb.
Nagyon jó ez a könyv, csak az a gond vele, hogy olyan sok infót tartalmaz, hogy nem lehet egyszerre elolvasni, kb. 50 oldal után muszáj pihenőt tartani. Ettől eltekintve mindenkinek ajánlom a könyvet, aki odavan a Vadnyugatért, egyrészt nagyon jól fog szórakozni, másrészt megismeri a valóságot, ami közel sem volt olyan hősies, mint a filmekben, végigélheti az indián háborúk poklát, az úttörők kemény küzdelmeit, a városok létrejöttét, egy nemzet megszületését. 

Azért én inkább megyek, és megnézem az Utolsó mohikánt, jó? (mondtam, hogy nem nőttem fel..)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése