2012. október 27., szombat

A feláldozhatók 2.

Aki hozzám hasonlóan a 80-as években volt gyerek, annak a következő filmek etalonok voltak: Rocky, Rambo, Cobra, Conan, Terminátor. A főszereplők: Sly Stallone és Arnold Schwarzenegger pedig félistenek.
De múlnak a gyermekévek, és ma már döbbenten nézem, hogy atyaég, ezért filmért őrültem meg annak idején (ez alól kivétel a T2, az a film mindmáig a kedvencem maradt)? Jöttek az újabb akciósztárok (nem írnék színészt, hiszen itt a színészi játéknak nagyon nincs tere, "csak" jó izmosnak kell lenni, jól kell tudni lőni és harcművészkedni. Azért szerencsére jó színészek is kipróbálják magukat akciófilmekben  - aztán van, hogy úgy maradnak, lásd a jobbra érdemes Nicholas Cage - , pl. John Malkovich: Con Air (csúcs volt az film a maga idejében!), illetve Red.), a félistenek fénye lassan halványodni kezdett.
Szóval Sly és Schwarzi körül az utóbbi időben filmszínészi minőségükben jó nagy csend volt  Amíg az osztrák tölgy kormányzóskodott, Sly az utóbbi években okosan meglovagolta a retro hullámot: elkészült a Rocky és a Rambo folytatása (egyiket sem láttam, de a kritikák szerint egész jók voltak), majd jött a nagy ötlet néhány éve: rakják össze egy filmben a jelen és a múlt nagy akciósztárjait, és nézzük, mire mennek együtt. Ez volt A feláldozhatók című film, ami nekem nagyon tetszett, jó volt a forgatókönyv, ültek a poénok, az akciójelenetek sem voltak porosak. Kíváncsian vártam a folytatást.
Nos, a filmmel kapcsolatosan felemásak az érzéseim: egyrészt jól szórakoztam, másrészt pedig irtó dühös voltam azért, mert hagyták, hogy Sly írja a forgatókönyvet (oké, hogy Oscart kapott a Rocky forgatókönyvéért, de könyörgöm, az már harminc éve volt, és csak visszafelé fejlődött!).
Ha nekem valaki 20 évvel ezelőtt azt mondja, hogy Sly és Arnie ugyanabban a filmben  fogja aprítani a rossz fiúkat, nem hiszem el! És most tényleg megcsinálták! A film csúcsjelenetében Sly, Schwarzie, Bruce Willis és Chuck Norris együtt veszik fel a harcot a Jean Claude van Damme vezette ellennel. És közben halálra zrikálják egymást a különböző filmekre utaló poénokkal (a kedvencem: Arnie döbbenten nézi, hogy Chuck Norris is beszáll bulizni, és megszólal: ki jön még, Rambo? Na és persze amikor Willis leüvölti Schwarzi fejét, hogy már eleget tért vissza, most ő akar visszatérni). Nos, ezekért a percekét tényleg érdemes volt megnézni a filmet, de egyébként...
A film nagy erénye, hogy a nagy öregek nem veszik magukat túl komolyan, jókat poénkodnak azon, hogy mennyire kiöregedtek az akciófilmekből ("múzeumba valók vagyunk"), aztán persze amikor kell, összekapják magukat, és lenyomnak mindenkit.
A film nagy hátránya, hogy olyan, mintha időutaznánk: a 80-as évek akciókliséit látjuk, a 80-as évek szövegkliséivel. A történet felejthető (meg amúgy is kit érdekel..), Sly szétbotoxolt arca nagyon illúzióromboló (és igen, Arnie is megöregedett rendesen, Bruce Willis viszont egész jól tartja magát), Jason Statham jól nyomja az akciót, a kis Hemsworth fiú dögösen néz ki (azért a bátyjával ellentétben nála felfedeztem némi színészi képességet, na majd, meglátjuk..), ja, és van egy lány is, akit természetesen meg kell védeni, és aki természetesen belezúg Slyba (miért pont őbelé? ez gerantofília!), szerencsére a "szerelmi szál" csak érintőleges, nem lesz belőle semmi komoly (na, az hiányzott volna még..) A pozitív meglepetés: Jean Claude van Damme: egyrészt még jól tartja magát, másrészt pedig ő van ott a legjobban a filmvásznon.
Szóval a film sajnos nem éri az első rész színvonalát, de az időnként előforduló jó poénokért és a nosztalgia kedvéért érdemes egyszer megnézni. Valószínűleg meg fogom nézni a már készülő harmadik részt is (bár már tényleg nem tudom, ki jöhet még..)
Azért nem lennék Sly és Arnie lányai udvarlóinak a helyében, látva, hogy mire képes még ma is a kedves papa, ha felidegesítik..

2 megjegyzés:

  1. Nekem a film fénypontja Chuck Norris belépője volt: lövések, tankok robbannak, mindenki meglepetten néz - majd belép CN 2(!) géppuskával. Imádom :)
    És igen, gagyi, de bevallottan gagyi. Gyűjjön a marhadik rész! :)

    VálaszTörlés