2014. december 2., kedd

Nyáry Krisztián: Igazi hősök



Riasztóan felszínes világban élünk, manapság csak a pénznek, az anyagi javaknak van értéke, az embernek, az emberségnek nincs. Még a moziban is a képregényhősök hódítanak, pedig az igazi nagyság csendben, a reflektorok fényétől távol mutatkozik meg. A celebek, a percemberek mellett kevés szó esik a hétköznapok hőseiről. Pedig az az anya, aki a mai világban egyedül, becsülettel neveli a gyermekét, vagy az az apa, aki mindent megtesz a családjáért, sokkal értékesebb, mint a csillogó-villogó sztárok, akik - tisztelet a kivételnek - üresek és bármikor lecserélhetőek. Éppen ezért tartom nagyon fontosnak Nyáry Krisztián legújabb könyvét, amelyben 33 ember sorsát mutatja be, olyanokét, akiknek ismerős a neve és olyanokat is, akik "csak" csendben tették a dolgukat. Sokféle sorsot ismerhetünk meg a szépen és jól szerkesztett könyvet lapozgatva (mert én még mindig nem vagyok hajlandó e-könyvet a kezembe venni!:-)), egyetlen dolog közös bennünk: kiálltak az igazukért, saját hitük és meggyőződésük alapján élték az életüket, vállalták a döntéseiket, akkor is, ha ez súlyos következményekkel járt.
Néhány érdekesség:
- az anyák megmentőjét, Semmelweiss Ignácot bolondokházába zárták és ott szabályosan agyonverték 
- az első magyar paraolimpikonnak, Halassy Olivérnek térdből hiányzott az egyik lába, mégis olimpiát nyert az épek között vízipólóban (hogy aztán a saját taxijában gyilkolják meg)
- Hugonnai Vilmának köszönhetjük mi lányok, hogy járhatunk egyetemre (több évtizedig tartott, amíg a grófnő Svájcban szerzett orvosi diplomáját honosíttatni tudta, addig kénytelen volt bábaként dolgozni)
- Papp Simon, a világ legjobb olajkutatója életfogytiglani börtönbüntetését töltve fedezte fel hazánk legnagyobb olajlelőhelyeit
- Lenkey János, az elfeledett aradi vértanú, a szabadságharc egyik legvitézebb katonája volt, de a hősi halál nem adatott meg neki, a börtönben megőrült
- Széchenyi Ödön, Isztambul magyar tűzbasája először nálunk alapította meg a tűzoltóságot, majd Törökországban tette ugyanezt 
- Ocskay László, a magyar Schindler, aki rengeteg zsidót mentett meg a biztos haláltól a második világháborúban, végül elszegényedve halt meg Amerikában.

Letehetetlen a könyv, olvasmányos stílusban ismerteti meg velünk ezeknek a kivételes embereknek az életútját, akik példát mutattak emberségből, bátorságból, hitből, és lelki nagyságból. Kötelező darab!

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése