2014. november 11., kedd

Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom


A gasztro-forradalom az irodalmat is elérte, Cserna-Szabó Andrásnak ez irányú írásai hozták meg a sikert, nem tagadom, én is kulinária-mániámnak köszönhetően fedeztem fel magamnak a kiváló fiatal penna és penne forgatót. Ugyan megvettem már régen első regényét, a Szíved helyén épül már a Halálcsillag-ot, de még mindig nem juttottam el odáig, hogy el is olvassam. A gasztro tárgyú írásokon túl esszéhez már volt szerencsém az írótól, novellához még nem, de nem volt kétségem afelől, hogy ebben a műfajban sem mindennapi élményre számíthatok, amikor belekezdtem kis kötetbe.
Habár én egy szuszra szoktam elolvasni a könyveket, ez nem az a kategória, ezt bizony ízlelgetni, érlelni kell, annyira tömények és elgondolkodtatóak az írások. Istenien lehet rajta szórakozni, nem hétköznapi fantázia és szómágia vár a bátor olvasóra, aki elindul felfedezni a Cserna-Szabó által teremtett abszurd, groteszk és nagyon vicces világot. Az élet nagy kérdései, szerelem, férfiak és nők, megannyi hétköznapi csoda és tragédia, párok és kapcsolatok, szenvedő és szenvelgő Ádámok, soknevű, csalfa, kiismerhetetlen Évák tolonganak a rövid írásokban. Készüljünk fel arra, hogy itt bármi megtörténhet, bárki születhet és meghalhat, sírva vigadunk saját mindennapi esendőségünkön, miközben a gasztronómia és a bujaság sem hiányzik az oldalakról (mert az a könyv még nem született meg, amiért feladnám a Guttenberg-galaxist, és átváltanék e-világra). 
Kiváló kikapcsolódást nyújt a könyv, miközben el is gondolkodtat, ugyanakkor nem egységes a novellák színvonala, van közöttük zseniális, jó és közepes is (rossz azért nem akad szerencsére). Összességében egy minőségi novelláskötet, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudok, ránk fért már egy jól szerkesztett írásmű a műfajban.

8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése