2013. augusztus 19., hétfő

Vass Virág: Ringass, Amadeus


Ritkán fordul elő velem, hogy hajnalban felkelek azért, hogy egy lányregényt kiolvassak, mert annyira kíváncsi vagyok a történetre. Most ez történt. Vagyis Vass Virág nagyon szórakoztató stílusban ír, a minőségi lektűr műfajában alkot.
Vajon mire utalhat a címben szereplő Amadeus? Nem, nem a híres zeneszerző korában játszódik a történet, az Amadeus egy esküvői ruha szalon neve, melyet Keszthelyi Bori vezet. Kiegyensúlyozott, mondhatni boldog életet él, jó férjjel, jó munkával és egy kamasz lánnyal. De aztán egy németországi esküvő szervezése közben váratlanul találkozik fiatalkori német szerelmével, és az régi érzelmek a Mozart stílusában tartott esküvőn zajló tánc közben újra felélednek. Hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, nemcsak Borinak van családja, hanem Jonas is megnősült időközben, Arinát, egy török lányt vett el, akinek sorsa az ősök révén tragikus módon összefonódik Boriéval. Vajon a múlt erősebb, mint a jelen, újrakezdhetik a szerelmesek az életüket, annyi év után, együtt?
A regényben a múlt és a jelen együtt él, megismerhetjük a török ükanyát, akinek átka lesújtott a Keszhelyiekre, és generációkon keresztül hordozzák ezt a karmát. Különleges sorsokat, erős asszonyokat ismerünk meg, amíg végigszáguldunk a történelmen a századelőtől a berlini fal leomlásán keresztül a jelen Budapestjéig. A sorsok összefonódnak, a történet magával ragad, képtelenség letenni a könyvet. 
Szerelem, romantika, történelem, sors, élet, halál, egy sodró erejű szórakoztató regényben, ami nem mondható mélynek, azonban felszínesnek sem, kiválóan egyensúlyoz a szórakoztató és a minőségi irodalom határvonalán.
Mindenkinek ajánlom, érdemes elolvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése