2013. február 24., vasárnap

Fékezhetetlen

Végre egy dögös gengszterfilm! Ez igen, imádtam!
Bár én inkább kamara-gengszerfilmnek nevezném, hiszen egy faluban játszódik, nem túl sok szereplővel. Nem nagymenők a főszereplők, hanem egyszerű vidéki szeszcsempészek, akiknek meggyűlik a bajuk a korrupt bűnüldöző szervekkel. 
A szesztilalom idején vagyunk, Virginia államban. Adva vannak a Bondurent - testvérek: Forrest (Tom Hardy tökéletesen hozza az egyszerű vidéki családfőt, aki nem sokat beszél, szigorú erkölcsi elvek alapján él, és ha a családját bántják, nagyon brutális tud lenni), Howard (Jason Clark nagyon jó az alkoholista, ösztönlény középső fiú szerepében), és Jack (Shia LaBoeuf nagyon be akarja bizonyítani, hogy ő nem csak egy Transformers-sztár, hanem jó színész is, de nagyon nem sikerül neki). Békésen szeszcsempésznek, de pechjükre összeakasztják a bajuszt Charlie Rakes-el, a piperkőc, kegyetlen korrupt rendőrrel (Guy Pierce félelmetesen jó, nem is értem, miért nem jelölték ezért semmilyen díjra), és hát ugye ott van még a helyi maffiafőnök, Floyd Banner (Gary Oldman szokása szerint mindenkit lemos a vászonról), aki szintén nincs oda értük, plusz néhány chicagói gengszter is megjelenik a színen. Ha ez nem lenne elég, a szívügyek is bekavarnak: Jack belezúg a helyi ortodox zsidó család lányába (Mia Wasikowska bájos jelenség, de nem nagyon van lehetősége komoly jellemábrázolásra, ez a film a fiúkról szól), Forrest pedig a család kocsmájának  új vezetőjébe, Maggie-be szeret bele, aki Chicagóból érkezett felejteni, de a múltja természetesen utoléri (Jessica Chastain mindent kihoz a szerepéből). 
A film egyszerűen úgy jó, ahogy van (mínusz Shia LeBoeuf, ugye): tökéletesen bemutatja a szeszcsempészet korának kevésbé romantikus oldalát: korrupt rendőrök, brutális leszámolások, a maffia hétköznapi valósága. Ugyanakkor a film alapvetően a testvéri szeretetről szól: a fiúk keveset beszélnek, de ha kell, szó szerint ölnek egymásért. Nincsenek felesleges párbeszédek, a színészi játék van az előtérben, nem az akciók (de azért persze az is van, nem kevés), tökéletes az operatőri munka. Teljes mértékben leköti a film a figyelmet, az utolsó percig lehet szurkolni a fiúknak. A film végén a végső leszámolás nagyon emlékezetesre sikerült, pedig nem dollármilliókból készült..
Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, bűn kihagyni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése