2013. február 17., vasárnap

Az utolsó angol úriember

Az idei év a változások éve az életemben. Többek között eldöntöttem, hogy szakítok a sorozat-abszintenciámmal, és néhányat meg fogok nézni. Naná, hogy egy Camberbutch-sorozattal kezdtem (nehéz engem lenyűgözni, de ha sikerül..).
A történet az első világháború előtti években indul, és a háború végéig tart. Adva van Christopher Tienjens (Benedict Cumberbutch), egy igazi angol úriember, akinek sikerül rettenetesen rosszul nősülnie: egy hisztis, csalfa dögöt, Sylviát vesz el becsületből, mivel lehet, hogy ő a születendő gyermek apja. Mivel az asszony fűvel-fával csalja, és szellemileg sincsenek egy szinten, nem élnek túl jól. Aztán az asszony elhagyja egy másik férfiért, de az utolsó pillanatban rájön, hogy becsüli a férjét, és inkább visszamegy hozzá. Az a furcsa fordulat történik, hogy a feleség beleszeret a férjbe, a férj viszont teljesen kiábrándul a feleségéből, viszont beleszeret egy bájos szüfrazsettbe. Aztán kitör a háború, Christopher bevonul, borzalmas dolgokat él át, rájön, hogy az az értékrend, amit ő képvisel, már a múlté és lehet, hogy a társadalmi előírásokat felülírhatja a szerelem, mindeközben a a felesége mindent megpróbál, hogy visszaszerezze őt.
A sorozat jól indul, az első rész teljes mértékben leköti a figyelmet, viszont a háború kitörése után szétesik a történet, nem sikerül megtalálni az egyensúlyt a háború borzalmai és a magánéleti problémák bemutatása között. Sok a jó jelenet, sokszor jó a szöveg, humoros jelenetekben sincs hiány, de az intenzitást sajnos nem sikerül végig fenntartani. A sorozat legnagyobb erénye az, hogy nagyon jól bemutatja az első világháború előtti angol arisztokrácia világát, a jellemábrázolások tökéletesek, a mellékszereplők is nagyon sok színt visznek a történetbe (az én személyes kedvencem a Rufus Sewel által megformált szexmániás elmebeteg lelkész). 
Ben tökéletes, mint mindig (nem kell ezt túlmisztifikálni: ez egyrészt genetika - anyuka, apuka is színész -, másrészt pedig mielőtt befutott a Sherlockkal, volt kb. 20  éve tévésorozatok és filmek kisebb szerepeiben megtanulni mindent a szakmáról), Rebecca Hall Sylvia szerepében zseniálisan jó, lubickol a szerepben. Viszont a harmadik főszereplő, a kis szüfrazsett abszolút semmilyen, a bájos mosoly azért ilyen szereplőgárda mellett nagyon kevés. És ezért nem működik igazán a történet: nem túl hihető, hogy ezt a kislányt választja Christopher Sylvia helyett. Kár. Pedig annyira jó sorozat lehetett volna..
Szóval összegezve: ez egynek jó volt Ben, jöhet a Star Trek film (láttátok a trailert?nagyon király!), és a Sherlock következő évada.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése