2012. november 17., szombat

Tragedy

reading challenge következő könyve:

Theodore Dreiser: Amerikai tragédia



Huh, megszenvedtem ezzel a könyvvel, kb. 2 hónapig tartott, amíg átrágtam magam rajta. Valószínűleg bennem van a hiba, hiszen ez is, mint a lista legtöbb tétele, világhíres mű. Vagy az lehet a gond, hogy ez a 30-as években játszódik, ami azért kemény 80 évvel ezelőtt volt, és ugye akkor más volt a világ (huh, ez mekkora közhely volt már).
Nézzük, miről is szól: adva vagyok a főhős, Clyde, aki egy nagyon elszegényedett családban él - vegetál. A szülők utcai prédikátorok, ebbe belevonják a gyermekeiket is - egyértelmű, ebből lázadás lesz. Hősünk nővére elszökik egy színésszel, terhes lesz, visszaóvakodik a városba, felneveli a gyereket nagy nyomorban. Clyde elvállal minden munkát, leginkább a szállodai mindenes munkája jön be neki: csomagot cipel, beszerez a vendégnek harisnyát stb. Egy csíny miatt (a barátaival együtt "kölcsönvesznek" egy autót, kirándulnak, hazafele sietnek nagyon és elütnek egy kislányt) elmenekül, más városba kerül. Itt ismét hotelben dolgozik, összefut a gazdag nagybátyjával, aki állást ajánl neki a családi gallérgyárban (igen, ilyenek is voltak). Clyde a legalján kezdi, hónapokig gürcöl az alagsorban, mikor a nagybátyja "irodistát" csinál belőle - ő fogja felügyelni a varrónőket. Na, itt kezdődik a probléma: megismerkedik Robertával, aki szintén szegény, és a helyi illem és szokások ellenére (vezető munkással nem randizhat) egymásba szeretnek, randevúznak (csónakáznak, milyen jó lehetett már?), majd ugye megtörténik a szex is. Ez mai szemmel nem nagy szó, de emlékezzünk rá, a 30-as évek Amerikájáról van szó. 
Clyde közben araszolgat felfelé a helyi társadalmi ranglétrán, összemelegedik az egyik gazdag család lányával - közben persze tovább "bűnöznek" Robertával. Az új lány miatt a szerelem kezd elhalványulni, és igazából akkor üt be a tragédia, amikor kiderül, hogy a leányzó biza terhes. Az abortusz a mai világban is elég kényes téma, hát még akkor! Ha terhes maradtál és nem voltál férjnél, neked annyi - pária leszel, romlott, bukott nő, akire rá se néznek az utcán. Roberta ez akarja elkerülni, mikor kéri Clyde-ot, hogy vegye el. A férfi persze már mást szeret, aki szebb, gazdagabb, titokzatosabb - "természetesen" hallani sem akar a frigyről. Próbálkoznak az abortusszal, de csak valamiféle gyógyszert tudnak szerezni (másik városban egy patikustól), ami persze nem hat. Telnek-múlnak a hetek, Roberta még mindig terhes, Clyde még mindig nem akarja elvenni, továbbra is a "másik" nővel randevúzgat. Robertának nem marad más esélye, megfenyegeti Clyde-ot, ha nem veszi el, nyilvánosságra hozza a történteket.
Mivel hősünk sajnos gyenge erkölcsű, a "legkönnyebb" megoldást választja: vízbe öli Robertát egy csónakozás alkalmával. Ezután persze megijed, menekül, de esélye sincs - elkapják, emberöléssel vádolják. A gazdag család fogad neki ügyvédeket, de hamar nyilvánvalóvá válik, hogy bűnös - el is ítélik, ki is végzik.
Nekem, a CSI-hoz szokott mai embernek elég nyögvenyelős volt, hogy kb. 500 oldal után jutottunk el oda, hogy megtörtént a bűncselekmény, és még 200 oldal, mire eljutunk a végjátékig.Ami igazán "szép" a könyvben, ha lehet ilyet mondani, a férfi lelki vívódásainak leírása. Hogy mennyire befolyásolható egy gyenge ember, mennyire veszélyes, ha engedsz a pillanatnyi érzésednek. Ha már megtettél valamit, vállald is a következményeit. Szeresd és tiszteld a szüleidet, mert ők hoztak erre a világra.
Szerény véleményem szerint a mai szemnek túl hosszú a felvezetés, de megéri átrágni magunkat rajta, mert olyan lelki mélységeket, sötét és néha vidám helyeket mutat meg, amit magamtól biztos nem találnék meg. Fájdalmas, de szép könyv. Méltán tragédia a címe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése