2012. szeptember 22., szombat

Frank McCourt - Angela's ashes

Íme a híres reading-challenge első könyve, fogadjátok szeretettel:




Frank McCourt – Angela’s ashes (Angyal a lépcsőn)

Szeretem Írországot, bár még soha nem voltam ott. A zenét főleg, az akcentusért pedig egyszerűen megveszek. Ebből kifolyólag érthető, hogy a reading-challenge első könyve csakígy Írországgal kapcsolatos lehetett. Meg kell valljam, soha nem hallottam Frank McCourt-ről ezelőtt, és direkt nem is olvastam utána, hogy „friss szemmel” olvashassam a könyvét.
Miről is szól? Adva van egy család New Yorkban, írek. A „tipikus” ír család: apa segélyért jár, azt elissza, anya otthon neveli az egymás után érkező gyereket. Így vegetálnak, amíg a legkisebb gyermek, végre egy lány, meghal. Anyuka teljesen be- és kifordul magából, szerintem teljesen érthető módon. A dolog addig fajul, hogy a rokonok pénzt kérnek az Óhazából, és hazaküldik őket Írországba. Apuka „természetesen” nem talál munkát Dublinban, ezért hazaköltöznek a falujukba. Apuka továbbra sem tudja megtartani a munkahelyeit, elissza a segélyt és az esetleges munkabért is. A család közben bővül és csökken – egy aranyos ikerpárt is elveszítenek. Ezzel párhuzamosan csökken az életszínvonaluk is, egyre ócskább helyekre költöznek.
Főhősünk Frank, aki igazi csínytevő gyerek, meg akar felelni a haveroknak, ezért pl. nem jár tánciskolába, pedig van hozzá tehetsége. Nem akar továbbtanulni, pedig megvan az esze hozzá. Végigéljük vele a jó és rossz dolgokat, gyerekkorától 16 éves koráig. Ezalatt iskolába jár, ételt – italt lop, elköltözik otthonról, szerez és elveszít több munkát, szerelmes lesz, elveszti a szüzességét, megél szó szerint poklot és mennyországot. Azt hiszem nem árulok zsákbamacskát, ha elmondom, hogy azért happy end van: 16 éves korára összegyűjt annyi pénzt, hogy ki tud hajózni Amerikába. A könyv itt ér véget, jöhet most a tanulság.

Kinek ajánlom? Aki szereti Írországot, akit érdekel, milyen lehet a világ egy felnövő fiú szemével, aki nem lesz depis attól, ha rossz körülmények között élő emberekről olvas. Akit érdekel az ír szleng (eejit = idiot), aki - mint én - szeret meglepődni azon, hogy egyes szavak jelentése hogy megváltozik az évek alatt (gay = boldog, fag = bagó. Ma ugye mindkettő teljesen mást jelent..)

Kinek nem ajánlom? Aki könnyen depis lesz, aki nem szeret boldogtalan életekről olvasni, akit csak a vidám könyvek érdekelnek.

Szerintem jó könyv, mert a tanulsága örök érvényű: egy kis szerencsével és sok kitartással és tanulással akárhova eljuthatsz, akár az ír nyomornegyedből az egyetemi tanszékre.

És aki nem biztos abban, hogy akarja-e ezt az élményt, annak itt egy ajánló:


És a nem hivatalos betétdal, mert ettől jön meg igazán az ember kedve a filmhez:


Van benne minden, ami szem-száj ingere: Írország, szerelem, halál, öröm, bánat, szex ;) És persze ír akcent ezerrel. No meg Gerard Butler és Patrick Dean Morgan....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése