2012. szeptember 29., szombat

Big Brada

George Orwell: 1984

Ez is egyike azon könyveknek, amiket még nem olvastam, de a belőle készült filmet már láttam. Szerencsére elég régen, ezért nem befolyásolt az olvasásban.


Miről is van szó? Szerintem mindenki tudja, aki nem olvasta, nem látta az is: hogyan képes a vezetés (jelen esetben A Párt és annak vezére, A Nagy Testvér) megfigyelni az egyént, ellehetetleníteni az egyéni gondolkodást, kiűzni az életből mindent, ami szép, ami individualista. Röviden erről szól, de sokkal mélyebb rétegei vannak, és rengeteg kérdést felvet az emberben - egyike azoknak a könyveknek, amik azután sem eresztenek, hogy becsuktad, és letetted.

Mert mi is az ember? Öntudatos lény? Lázadó? Csordaszellemet követő valaki/valami? TE mit tennél, ha egy akkora hatalommal szemben állsz, aki/ami ellen nem lehet küzdeni? Harcolnál a végsőkig? Nem adnál fel senkit? Feladnál mindenkit? Együtt ordítanál a sakálokkal? Beletörődnél mindenbe? Csöndben, magadban lázadnál? Fel mernéd emelni a hangod és ordítani, hogy ez nem elég, nem lehet elég?

Rengeteg kérdést vet fel a könyv, amit szerintem mindenkinek magának kell "meghallania", és megválaszolnia. Olvassátok el, akár többször is, mert ez olyan könyv, amire meg kell érni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése