2012. szeptember 30., vasárnap

Benkő László: Táltosidők

Semmi különös, csak elfoglaljuk a hont.
Na, nem így:


A regény 850-ben kezdődik, Levédiában, ahol a mogyeriek szállásolnak a kazár kagán fennhatósága alatt. Már akkor is rebellis népség voltunk, ezért egyre nehezebben bírtuk a béklyót (ami azért nem volt olyan vészes: némi adót kellett fizetni a kazároknak és harcolni a kazár érdekekben). A világ változófélben volt: a kazár birodalom ereje gyengült, a besenyők (hogy Tengri tegye őket valahova) egyre inkább szorongattak minket, és Álmos fejedelem látta, hogy a népvándorlások miatt lehetőség van a Kárpát medencében keletkezett hatalmi űr kiaknázására. Egyesítette a törzseket, majd felkészítette őket az új hazába vezető útra. Ez nem egy nap alatt történt, évtizedekig tartott az előkészítés, és a megfelelő időben szinte feltűnés nélkül indult el mogyeriek népe jövője, új hazája felé.
Ez azonban csak háttér, egy édesen bús (vagy búsan édes) szerelmi történetet mesél el a könyv: Beke vitéz és Virág a sztyeppe minden törvényével dacolva egymáséi lesznek, majd hosszú évtizedekre elválnak egymástól, elsodorja őket a történelem vihara. Beke Álmos fejedelem katonája lesz, ezért részt veszünk minden fontos találkozón, politikai cselszövések hálójába kerülünk, és nem elhanyagolható számú csatát élünk át. Miközben Virág megszüli fiát (akiről Beke nem tud, sőt, ő úgy tudja, hogy Virág is meghalt), és szállásról szállásra hányódva éli a sztyeppe mindennapi életét. És igazából ez a könyv legnagyobb erőssége: őseink mindennapi életébe tekinthetünk bele, a nomád  sztyeppe világa tárul fel előttünk, filmszerűen látjuk a történéseket, egyszer véres csatát vívunk, másszor kisgyerekek játékát figyeljük a tűz mellől.
Sok kaland után hőseink életük alkonyán megtalálják egymást, pár szép nap adatik nekik, majd lelkük a Világügyelő mosolya mellett közösen tér meg a felső világba.
De a fiuk, Gecse, már az új hazában temeti el szüleit, és az ő története ott kezdődik, ahol a szüleié véget ér..
Nagyon szép könyv, olvasmányos stílusa közelebb hoz hozzánk egy régen letűnt kort. Mindenkinek ajánlom!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Zsuzsanna!
    Szeretettel várlak az Edi konyhája Enni - határok nélkül játékán, hogy megadd a feladatot! Edi

    VálaszTörlés