2015. február 19., csütörtök

Borbás Marcsi: A sűrűjeBorbás Marcsi személyisége finoman szólva sem varázsolt el, ennek ellenére nagyon szeretem Gasztroangyal című tévéműsorát, mert egyrészt csodás településeket és értékes(!) embereket ismerhetünk meg belőle, másrészt pedig zseniális receptek sorával örvendeztetik meg a nézőket. Halálosan szerelmes vagyok a jó értelemben vett falusi receptekbe (=egyszerű, de nagyszerű, tele igazi ízzel és nagymamaillattal), ezért nagyon vártam már, hogy a kezembe vehessem a tévéműsorban bemutatott ínycsiklandozó finomságokat tartalmazó szakácskönyvet. Nem csalódtam, rengeteg receptbe azonnal beleszerettem, "sajnálattal" konstatáltam, hogy nem mostanában lesz belőlem fitneszmodell, még jó, hogy elég szigorú személyi edzőm van, így van esély arra, hogy nem fogok végzetesen elhízni, mire végigfőzöm/sütöm a könyvet. 
Lássuk be, a falusi receptek nem felelnek meg a mostanában divatos egészségideálnak, ellenben nagyon finomak, és táplálóak. Bár jómagam városi vagyok, de teljes mértékben magaménak vallom azt a feelinget, ami árad a könyv minden egyes oldaláról: hedonista, az életet és az ételt teljes mértékben élvező, a hagyományos ízek és értékek előnyben részesítése. Nagyon praktikus tanácsokat kapunk Marcsitól, amelyet minden háziasszonynak ismernie kell (nagy bánatom, hogy én ezeket az alapvetéseket csak könyvből tanulhattam meg, mert nem volt aki elmondja ezeket a titkokat) a tésztakészítéstől a burgonyák fajtáin át a bevásárlások tervezéséig. A receptek  követhetőek, jól strukturáltak, a fotók ínycsiklandozóak, a leírások ízesek, jó olvasni őket.
A mindennapi rohanásban érdemes időnként belenézni ebbe a könyvbe, mert nagyanyáink bölcsessége árad belőle, béke és valahol mélyen mindenki által vágyott falusi nyugalom hatja át az oldalakat. Az egyetlen hibájának talán azt tudom felróni, hogy túl sok a  recept, egy idő után elfárad a szem, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.
Azt hiszem, el sem teszem a szakácskönyvet az asztalról, úgyis nagyon sokat fogom forgatni mostanában. A halas recepteken kívül (azt ugyanis látni sem bírom) szerintem záros határidőn belül sorra fog kerülni minden finomság belőle!

Szép, tartalmas szakácskönyv, telis-teli ízes receptekkel, kötelező darab!

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése