2014. április 10., csütörtök

Sophie választ.

Egy újabb pipa a listáról.

William Styron: Sophie választ

Miről is szól? Szerelem, bizalom, csalódás, szex, frusztráció, élet, halál, zsidóság, Amerika a 40-es években, New York kontra a déli államok, Auschwitz. Adva vagyon a szerző, aki harcolt a 2. világháborúban, majd ezt túlélvén-kihevervén New York-ba megy, könyvkritikusnak áll (elég rövid ideig), majd nekiáll megírni A könyvet. Eközben találkozik Sophie-val és Nathannal, akik a legnagyobb inspirációt jelentik neki.
A könyv igazából arról szól, hogyan  zajlik az a nyár, amíg egymás életének részei lesznek. Sophie egy lengyel lány, aki megjárta Auschwitz poklát, és onnan olyan sérülten került ki (testileg-lelkileg egyaránt), hogy onnan nincs menekvés. Sophie szinte állatias ösztönnel ragaszkodik Nathan-hez, a magával sodró kiállású zsidó férfihez. Sajnos csak később derül ki, hogy a férfi szó szerint elmebeteg, és ezen a droghasználata sem segít, sőt... A kapcsolatukról Ady jut eszembe, és a Héjanász az avaron. Tépik, szaggatják egymást jó és rossz értelemben egyaránt. Egyértelműen látható, hova tart a kapcsolatuk, hiszen hiába próbálnak elszakadni egymástól, képtelenek rá. Bármit is tesz vele Nathan, Sophie mindent megbocsát neki, mindig visszatér hozzá. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszik a borzasztó önvád, ami a táborban alakult ki benne. 

Nagyon megfogott a könyv, hátborzongatóan írja le Sophie szenvedéseit a háború előtt, alatt és után. Auschwitz-on nincs mit részletezni, azt a borzalmat nem lehet ép ésszel felfogni. A Nathannal folytatott, öngyilkosságba vezető kapcsolata olyan mindent elemésztő kapcsolat, amit messziről irigyel az ember, de benne élni nem akar.

Egyszerre gyönyörű és rettenetes a könyv. 5/5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése