2014. január 24., péntek

Rouge et noir

Stendal: Vörös és fekete

Ismét egy mű, amit nagy hírverés övez, ezt mindenképpen el kell olvasni, az irodalom nagy remekműve!...Ja. Akkor tuti bennem van a hiba. Bár nekem ugye az Alice Csodaországban sem tetszett. 

Miről is szól a mű?

Franciaország, Napóleon bukása után, egy kisvárosban. Főhősünk, Julien a helyi ács fia. Kilóg a családból veszettül, mert értelmes, szeret olvasni - ezért "persze" utálja a családja, főleg az apja. Idővel híre megy a műveltségének, és elkerül a polgármesterhez nevelőnek. Úgy, hogy a legnagyobb érdeme az, hogy fejből fel tudja mondani a Bibliát. Asszem, ma ezzel a képességével nem nagyon aratna a munkaerőpiacon.
Sajnos Julien nem tudja értékelni a szerencséjét, hogy kitörhet a jelenlegi helyzetéből. Mivel a legnagyobb hős a szemében Napóleon, mindenáron hódítani akar. Ezért az új helyén a legfőbb célja elcsábítani a főnöke feleségét. És ráadásul nem is szerelemből, hanem tiszta számításból. 
Na, itt merült fel bennem, hogy ez a csávó olyan, aki azt hozza ki belőlem, hogy egy két marokra fogott szívlapáttal módszeresen pofáncsapkodjam. Vagy hívhatnám egyszerűen s.ggfejnek is, de ez mégiscsak egy kultúrblog XD
Julien eléri a célját, elcsábítja az asszonyt, aki amúgy egy unalmas házasságban él, és sajnos fülig-homlokig beleszeret az erre méltatlan fiúba. Akinek még annyi esze sincs, hogy titkolja a viszonyt, konkrétan lebuktatja magukat. Ezek után elmenekül a városkából, egy papneveldébe. Itt lehúz egy kis időt, majd egy szerencsés ajánlásnak köszönhetően egy márkihoz kerül írnoknak. És mit csinál itt a szerencsétlen süti ahelyett, hogy megbecsülné magát? Elcsábítja a márki lányát! És amikor megtörtént, aminek meg kellett történnie, a leányzó jól pofira ejti hősüniket, mert keresztülnéz rajta. Mondhatnám megérdemlik egymást.
De Julien itt már fifikás, és hogy visszaszerezze a lányt (akibe úgy érzi, halálosan szerelmes) nagy taktikusként annak barátnőjének kezd el udvarolni. Persze a lány bedől a játszmának, és Julien lábai elé veti magát. Aki "hagyja magát". És a lány persze terhes lesz. Apuka őrjöng, a hős a lány ösztönzésére elmenekül. A lány kisajtolja apukából a jó kis évjáradékot, a hős lovashadnagy lesz. Öröm-boldogság. Aham. Már kezdtem megkedvelni a főhőst, erre ráborult a kaki. Apuka kiderítette, hogy korábban mit tett a polgármesternével, és visszavonja a pénzt. Julien bekattan, és lelövi polgármesternét. Elfogják, börtönbe vetik. 
És még mindig van csavar! Mert a hősünk két lövésből nem volt képes megölni a polgármesternét, sőt, a börtönben még szerelmet is vallanak egymásnak! Úgy, hogy közben a terhes barátnője mindent megtesz azért, hogy kiszabadulhasson. Ez mekkora szemétség már!
Annyi tartás azért volt Julien-ben, hogy végig bűnösnek vallotta magát. Le is fejezik a végén. A terhes barátnő márvány síremléket állít neki. A polgármesterné meg bánatában utánahal. EGY ILYEN PASI UTÁN??!!

Szóval. Érdekes volt, de nem egy nagy durranás. Még egyszer nem fogom elolvasni, és nem nagyon értem mitől lett világhíres és kötelező. Ha pontoznom kéne, akkor 3/5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése