2013. június 16., vasárnap

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő

Nagy rajongója vagyok Erzsébet királynőnek. A családja elég erősen rombolta a monarchia tekintélyét - Vilmos és Kate azonban szerencsére új életet leheltek a kissé poros intézményrendszerbe - , azonban ő minden kritikán felül áll. Tényleg királyi fenség, nincsenek körülötte botrányok, méltón képviseli a brit birodalmat, kifejezi a nemzet egységét.
Bár az élete a nyilvánosság előtt zajlik, mégsem ismerjük őt igazán. Eddig még nem jelent meg az életéről komolyabb könyv, már éppen itt volt az ideje.
Az én szememben ő egy idős hölgy, azonban egykor ő is ugyanolyan szép és fiatal hercegnő volt ő is, mint most Kate. A könyv elején egy fiatal lánnyal ismerkedhetünk meg, aki váratlanul lett trónörökös nagybátyjának lemondása után. Kötelességtudatra nevelték, szülei okosan készítették fel az uralkodásra. Azonban ő is csak egy lány volt, hamar megtalálta élete szerelmét Fülöp herceg személyében, nem kevés csatát kellett megvívnia a családjával, amíg hozzámehetett. És már több évtizede kitartanak egymás mellett, bár a királyi hitves híres elszólásaival nehéz perceket szokott szerezni a királynőnek, azért nagyon aranyosak együtt. Az évek teltek, velük is megtörtént az, ami minden házaspárral megtörténik, de a megpróbáltatások csak közelebb hozták őket egymáshoz, példát mutatnak alattvalóiknak.
A több száz oldalas könyv olvasmányos, a királynő teljes élettörténetét mutatja be gyermekkorától napjainkig. Nem bulvár, de nem is túl mély elemzés, sok újat nem tudunk meg belőle, de érdemes elolvasni, mert kicsit közelebb kerülhetünk az uralkodóhoz, megismerhetjük az őt mozgató érzelmi szálakat.
Időrendben haladunk, nemcsak a magánéletet ismerhetjük meg részletesen, hanem az angol közéletbe is bepillantást nyerünk, a történelmi tényeket egy sajátos nézőpont, az uralkodó szempontjából követjük.
A palota mindennapi élete és a politika összefonódik, a királynő emberi nagysága és gyengeségei is szemünk elé tárulnak. És bizony kiderül, hogy a korona valóban súlyos teher, és a királyok élete sem fenékig tejfel....
Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el, mert a bulvársajtó szennyével szemben ebből a könyvből reális képet kaphat az uralkodóról és családjáról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése