2013. április 1., hétfő

Nem vénnek való vidék

A Cohen testvérek nem kiscserkészek. Aki látta a Fargót, az tudja, hogy miről beszélek, aki nem, az sürgősen nézze meg! Nem képregényfilmeket készítenek, hanem elgondolkodtató, súlyos mondanivalókat hordozó filmeket, melyekben nem csorog a vér, viszont sokkal félelmetesebbek, mint egy sima horrorfilm. Az atmoszféra teremtés az erősségük, kevés szóval mondanak sokat.
Nem semmi volt, amit Javier Bardem  művelt az új James Bond filmben, ezért elhatároztam, megnézem, hogy mire is  kapta 2008-ben az Oscar-díját.
Amerika, kisváros a sivatagban. Llewleyn, a veterán katona (Josh Brolin) teljesen véletlenül megtalálja egy kábítószervita áldozatait, és elvisz egy nagy táska pénzt a helyszínről. Végzetes hibát követett el. Ugyanis ezzel magára szabadította Anton Chigurht, a bérgyilkost (Javier Bardem). Anton nem hétköznapi gyilkos: egy gázpalackkal a kezében járkál, melyet időnként kulcsként használ ajtókhoz, időnként fegyverként emberi fejekhez. Sajátos elvek szerint éli az életét, egy érme feldobásával dönt életről és halálról. Nyugodt, szenvtelen, kegyetlen. Nem sokat beszél, de rettenetesen félelmetes alakja betölti a vásznat. Llewleynnek nem sok esélye van ellene, de azért egész ügyesen próbálkozik. Kettőjük játszmájába belekeveredik a helyi seriff, Ed (Tommy Lee Jones), és egy fejvadász, Carlson Wels (Woody Harrelson) is. A nagy leszámolás és a happy end sajnos elmarad, Anton egy majdnem végzetes autóbaleset után elsétál. A seriffnek csak annyi marad, hogy nyugdíjba megy, és szomorúan elmélkedik azon, hogy ez a vidék már nem neki való..
A szöveg zseniális (Cohenék nem véletlenül kaptak érte Oscar-díjat), a párbeszédek ugyan semmiségekről folynak, mégis hátborzongatóan félelmetesek (a benzinkutas jelenetet kizárólag erős idegzetűek nézzék meg, én halálra rémültem tőle, pedig "csak" beszélnek benne.). A filmben sok a váratlan fordulat, azonban nem tartja fenn végig az intenzitást, van benne néhány üresjárat, ki nem bontott jelenet és karakter. Az atmoszférateremtés olyan erős, hogy ezek nem szembetűnőek. 
Javier Bardem félelmetesen egyszerű eszközökkel játssza a bérgyilkost, nem sokat beszél, de a testtartása, a mozdulatai, a szenvtelen arcában élő szeme mindent elmond. Brutálisan erős a jelenléte a filmvászon, mindenkit lemos a színről. Tommy Lee Jones ezredik seriff szerepében is tud új színt vinni a figurába, Woody Harrelsont is jó lenne többet látni a filmvásznon. Josh Brolin jó színész, de nincs egy szinten Bardemmel, ez azonban nem zavaró, mert nincs túl sok közös jelenetük. 
Nyomasztó film, a vidéki Amerika reménytelensége, brutalitása ott ég minden filmkockáján. Nem könnyű szabadulni a hatása alól, de egyszer mindenképpen látni kell!
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése